Saturday 19 September 2009

25-09-2009 goodnightfilm / friday / 7 filmmaker + Andre Schreuders




On 25th of september 09 organiseren we een filmavond in de Cultvideotheek op Katendrecht met 3 minuten documentaires van het iniatief.
Eerder zijn deze films vertoond geweest in Cinerama.
7 mensen laten een eigen gemaakte korte film zien:
Niek van Zon
Rob van Pelt
Joke Olthaar
Rene van Zundert en Valentine Heuzinkveld
Jeroen Bernard en Alicia Breton Ferrer
Guido de Jonge
Theo Huijgens


Andre Schreuders laat zijn film zien over Odessa

Uit het hart van Odessa

Muzikale dwaaltocht naar de bakermat van de oude maffia-liederen uit Odessa. De Amsterdamse joodse muzikant Alec Kopyt zoekt er muzikanten om in een restaurant op te treden. De oude warmhartige Vladimir maakt zijn rondtocht langs vervallen binnenplaatsen van de oude achterbuurt Moldovanka, op zoek naar thuisstook wodka. En de filmmaker zelf zoekt het licht en vindt een peertje bij babushka Vera.

scenario & regie: André Schreuders
documentaire 60 min

Tuesday 15 September 2009

18.Sep.(Friday) the endless summer 1966 & 1994 by Bruce Brown




Bruce Brown (1937~ ) is an American documentary film director, known as an early pioneer of the surf film.
The Endless Summer (1966)
The definitive surf movie, this 1966 documentary by Bruce Brown is beautifully shot and thrilling to see in its portrait of youthful freedom on the world's shores. Brown followed two surfers around the globe in their quest for the perfect wave, finding it eventually on a remote beach far from home. The narration by "Big Kahuna Brown" cuts through the reverence a bit, being cheeky in tone. --Tom Keogh
The Endless Summer 2 (1994)
Twenty-eight years after directing the hit documentary The Endless Summer, Bruce Brown went on a similar quest with two surfers to find the perfect wave. With a bigger budget and more sophistication in the production, this sequel is even more spectacular. What is lost in innocence--which The Endless Summer was rich in--is made up for in stunning looks at pristine beaches on exotic and even unlikely (for example, Alaska) shores. --Tom Keogh

Tuesday 1 September 2009

De Storm, door John Giskes, 3 september.

Tijdens deze Goodnightfilm wordt de film van theatergroep De Storm (50min.) gepresenteerd en toegelicht door de oprichter: John Giskes. De filmische presentatie van deze groep start met het stuk de 'imaginaire reis', gebaseerd op de beeldtaal van Giskes. Verder zijn er opnames te zien gemaakt tijdens de optredens in het theater en op locatie.
.
Butoh (Dance of Darkness)
.
Het begrip ankoku butoh, later afgekort tot butoh, werd geïntroduceerddoor Hijikata en betekent zoveel als Dans der Duisternis. Het is het beste te omschrijven als een optelsom van elementen uit het traditionele Japanse theater, Ausdrucktanz en mime. Het breekt met degevestigde (dans)regels en laat veel ruimte voor improvisatie.Kenmerken die men vaak aantreft zijn de wit geschminkte lichamen, het langzame bewegingsverloop, de vaak kaalgeschoren schedel en deverkrampte houdingen. De dans roept beelden op van verval, angst en vertwijfeling, van erotiek, extase en verstilling. Butoh is sterkbeïnvloed door de reeds genoemde Ausdrucktanz, omdat in de jarentwintig enkele Japanners naar Duitsland vertrokken om kennis te makenmet de Europese dans. Bij hun terugkeer in Japan richtten zij huneigen dansscholen op waarin zowel Kazuo Ohno als Hijikata hun eersteopleiding kregen In 1954 ontmoetten deze twee grondleggers van butohelkaar. Het zou het begin worden van een jarenlange samenwerkingwaarin Hijikata vele stukkenvan Ohno zou regisseren en choreograferen. Hijikata's studio zouuitgroeien tot het middelpunt van de beweging, voor zover men kanspreken van een beweging. Er zijn namelijk zoveel verschijningsvormenals dansers. Er is een groot verschil tussen de mysterieuze en esthetische butoh van Sankai Juku en de rauwe, speelsere en extravagante vormen zoals die te zien zijn bij bijvoorbeeld Byakko-shaen Dance Love Machine.
.
Bewegingstheater De Storm maakt straat- en theater producties enperformances. De thema's komen uit de praktijk van de verschillende deelnemers/dansers aan het theater. Wij hebben gebruik gemaakt van het toneelstuk The Tempest van Shakespeare en dat omgewerkt naar een bewegingstheaterstuk. Ons nieuwe stuk is gebaseerd op de noordsemythologie. Goden met een menselijk trekje, zoals de vileine Loki,geestig, charmant en uiterst gemeen. De filmische presentatie van onzegroep start met een stukje de 'imaginaire reis', gebaseerd op de beeldtaal van de oprichter van de groep. John Giskes. Verder zijn er opnames te zien gemaakt tijdens de optredens in het theater en oplocatie. De film duurt in totaal plusminus 50 minuten. John zal één enander mondeling toelichten. Na afloop zal de groep een korte performance doen, die deels in de film te zien is geweest.